Περιηγήσεις & Αξιοθέατα

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Το πλούσιο γεωγραφικό της ανάγλυφο δημιουργεί έντονες εναλλαγές τοπίων. Ψηλά βουνά, εύφορες κοιλάδες, λιβάδια, οροπέδια, πηγές, χείμαρροι, σπήλαια, ατέλειωτες αμμουδιές, αμμόλοφοι που φιλοξενούν δάση από κέδρους, όλα συνυπάρχουν αρμονικά πάνω στο μικρό αυτό κομμάτι γης.

ΧΩΡΙΑ
Τα χωριά της Νάξου αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα το νησί και να κατανοήσουν την παράδοση και τον πολιτισμό του. Στο νησί υπάρχουν περισσότερα από 40 χωριά, διασκορπισμένα σε ολόκληρη την έκταση της Νάξου.

Αν και ορισμένα από αυτά έχουν ελάχιστους κατοίκους, τα περισσότερα σφύζουν από ζωή, προτάσσοντας την πολιτιστική τους ταυτότητα και την πατροπαράδοτη φιλοξενία στον επισκέπτη τους. Αρκετά χωριά, αν και άγνωστα στο ευρύ κοινό τις προηγούμενες δεκαετίες, γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Στα χωριά της ενδοχώρας αναβιώνουν πλήρως τα ήθη και τα έθιμα του νησιού, οι γιορτές, τα πανηγύρια και η παράδοση που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Τα χωριά αυτά διακρίνονται για τη γραφικότητα και τη φυσική ομορφιά τους, ενώ αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς τα μαγαζιά τους, που πωλούν τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χωριά που βρίσκονται περίπου στο μέσο του νησιού (Κόρωνος, Απείρανθος, Φιλώτι, Χαλκί), επειδή αποτελούν το πνευματικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της ενδοχώρας της Νάξου.

ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΈΑΤΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο
Εδώ εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών, έργα της τέχνης και της καθημερινής ζωής από την προϊστορική περίοδο ως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια (4η χιλιετία π.Χ.- 6ος αι. μ.Χ.). Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Εμπορικής Σχολής (κτίσμα του 17ου αιώνα), μέσα στον χώρο του Κάστρου.

Αρχαιολογικός χώρος Γρόττας
Κάτω από την πλατεία της Μητρόπολης, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα τμήμα της μυκηναϊκής πρωτεύουσας της Νάξου (1300 π.Χ.). Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και είναι ανοιχτός στο κοινό.

Πορτάρα : Το "σήμα κατατεθέν" της Νάξου
Είναι κτισμένη στο νησάκι "Παλάτια", στην άκρη του λιμανιού. Είναι η γιγαντιαία και μεγαλοπρεπής πύλη ενός ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Κτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του τύραννου Λύγδαμι, όταν η Νάξος ήταν μεγάλο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

Το Ενετικό Κάστρο
Εντυπωσιακό μνημείο που συνδέεται με την μακρόχρονη ενετική κυριαρχία (1204 - 1537). Βρίσκεται στον λόφο που αποτελεί την φυσική ακρόπολη της Χώρας. Το οικοδομικό αυτό σύνολο έχει την μορφή μεσαιωνικής πόλης με τους εξωτερικούς τοίχους των περιφερειακών σπιτιών να σχηματίζουν το τείχος του Κάστρου.

 

Διακρίσεις & Συστάσεις